forum.supermaraton.org Strona Główna forum.supermaraton.org
Ogólnopolskie Forum Supermaratonów

Strona główna www.supermaraton.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gorski Ranking Wszechczasow
Autor Wiadomość
Gios 
Dualmaratończyk
Gios

Wysłany: Pią 11 Gru, 2009   Gorski Ranking Wszechczasow

Witam

Jest juz gotowy gorski ranking wszechczasow po 12 imprezach.
Wkrotce na stronie.

pozdrawiam
Gios

Tigris
Średniodystansowiec

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010   Zabawa punktacjami

Niestety, ten ranking nie ma sensu, skoro na przestrzeni tych paru lat nie było jedności i konsekwencji w regulaminach punktacji.
W 2007 roku w Istebnej za przejechanie 273 km zwycięzca otrzymał 9.002 punkty, czyli 33 punkty za kilometr jazdy, albo 880 punktów za godzinę jazdy.
W 2009 roku w tej samej Istebnej można było zdobyć maksimum 3.600 punktów (choćby nie wiem jak szybko się jechało), co dałoby około 16 punktów za kilometr i 455 punktów za godzinę jazdy.

Kolega Jabłoński, który w 6-ciu maratonach górskich przejechał 802 km zdobył mniej punktów w Górskim Rankingu Wszechczasów, bo 8.900 niż zwycięzca z jednego maratonu w Istebnej 2007.

mickrz 
Długodystansowiec

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010   

No słuszna uwaga :???:

To może go przeliczyć wg "stałego wzoru". Np punktując maratony wszystkie 1000/2000/3000 pkt w zależności od dystansu. Nie wypaczy to wyników poszczególnych imprez, ale będzie dobrze oddawać ducha "wszechczasów" :smile:

Dobry 
Długodystansowiec
Samozwańczy Bufetowy

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010   

Michał, w klasyfikacji i tak nie będziesz przede mną ;) .
Chociaż propozycja słuszna, nie ma co :D

klan 
Maratończyk
klan

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010   rar??

nie mam pożytku z tego rankingu, bo nie mogę go otworzyć!! Jest w takiej opcji której nie mam zainstalowanej. Pepe wróć! Pozdrowienia dla Giosa - Klan

Gios 
Dualmaratończyk
Gios

Wysłany: Pon 15 Lut, 2010   

Witam

W duzym stopniu zgadzam sie z Toba Tigris, bo rzeczywiscie rozbieznosc jest dosc spora, ale jednak nie do konca z tym, ze ranking nie ma sensu. Gdyby przyjac taka linie, to praktycznie nie istnieje sport (czy to zawodowy, czy amatorski), w ktorym bylby "sens" robic tego typu zestawienia (a jednak takie zestawienia powstaja). Nie idac daleko, jak porownywac wyniki w zawodowym kolarstwie szosowym, gdzie czasy zmienily sie diametralnie w ostatnich chocby kilku dekadach, podejscie do kolarskiego sezonu, poszczegolnych imprez tez. Jak porownac "sprintera" z "goralem", czy "czasowcem". Jak porownac "klasyka" z "wieloetapowcem" i wylonic tego najlepszego, czy stworzyc wlasnie ranking takich osob (zawsze ktos bedzie niezadowolony i rozczarowany niewlasciwym kryterium). Na jakiej podstawie przyjac, ze Tour de France jest wazniejszy, niz np. Paris Roubaix, czy Mistrzostwa Swiata, a moze Olimpiada. Nie da sie przyjac tego jedynego idealnego sposobu, ale to nie powod, by nie probowac przyjac pewnych zasad i prezentowac na ich podstawie wyniki.

Gorski ranking, o ktorym toczy sie ta dyskusja jest swego rodzaju historia naszych imprez. Poprzez historie rozumiem rzetelne zaprezentowanie oryginalnych, historycznych wynikow i punktacji wedlug przyjetych, oficjalnych regulaminow cyklu. I tak nalezy ten ranging rozumiec. Nie mam wplywu na to, ze te regulaminy sie tak diametralnie zmienily.

Zgodnie z powyzszym, nie uwazam tez za stosowne przeliczac tych punktacji wedlug propozycji sugerowanej przez mickrz'a, bo bylaby to ingerencja w oficjalne dane. Poza tym to tez nie do konca jest sprawiedliwa formula, bo niby dlaczego ktos kto wygral maraton 270 km ma miec tyle samo punktow, co zwyciezca np. 230 km?

Szanuje Wasze opinie (krytyke tez), nie widze tez zadnych przeciwskazan, abyscie przygotowali wlasny ranking, ba, nawet powiem, ze chetnie przesledze takie zestawienia, bo to dla mnie swietny relaks od codziennosci.

Klan, gorski ranking jest klasycznym excelem, moze problem tkwi (jak dobrze zrozumialem) ze spakowaniem pliku (rozszerzenie 'rar') - sprobuj rozpakowac go zipem, czy sciagnij cos do 'rara' i nie powinno byc problemu.

pozdrawiam
PM

Dobry 
Długodystansowiec
Samozwańczy Bufetowy

Gios napisał/a:

Jak porownac "sprintera" z "goralem", czy "czasowcem". Jak porownac "klasyka" z "wieloetapowcem" i wylonic tego najlepszego, czy stworzyc wlasnie ranking takich osob (zawsze ktos bedzie niezadowolony i rozczarowany niewlasciwym kryterium). Na jakiej podstawie przyjac, ze Tour de France jest wazniejszy, niz np. Paris Roubaix, czy Mistrzostwa Swiata, a moze Olimpiada. Nie da sie przyjac tego jedynego idealnego sposobu, ale to nie powod, by nie probowac przyjac pewnych zasad i prezentowac na ich podstawie wyniki.

Ale tu nie ma problemu z tym, że wyścigi są nieporównywalne, bo są to imprezy z jednego wora - maratony górskie, z których z grubsza każdy każdemu równy, a przynajmniej porównywalny trudnością.
Gios napisał/a:

Gorski ranking, o ktorym toczy sie ta dyskusja jest swego rodzaju historia naszych imprez. Poprzez historie rozumiem rzetelne zaprezentowanie oryginalnych, historycznych wynikow i punktacji wedlug przyjetych, oficjalnych regulaminow cyklu. I tak nalezy ten ranging rozumiec. Nie mam wplywu na to, ze te regulaminy sie tak diametralnie zmienily.

Zgodnie z powyzszym, nie uwazam tez za stosowne przeliczac tych punktacji wedlug propozycji sugerowanej przez mickrz'a, bo bylaby to ingerencja w oficjalne dane. Poza tym to tez nie do konca jest sprawiedliwa formula, bo niby dlaczego ktos kto wygral maraton 270 km ma miec tyle samo punktow, co zwyciezca np. 230 km?

Ale aby coś porównać, należy znaleźć wspólny mianownik. Bo przecież zwycięstwo w Klasyku Kłodzkim jest tyle samo warte w 2005 co w 2008 roku. Jeżeli się chce najprostszych wspólnych mianowników, bo przecież przy przygotowywaniu rankingu można się wkałapućkać w niezłe maliny, biorąc pod uwagę przy tym dystans, średnią, ilość podjazdów, ilość startujących - ale to już byłaby przesada. Dlatego mi z kolei zasadnym wydaje się porównywanie równego z równym, czyli sprowadzenie wyników do punktacji by mickrz & PP w MS. I nie oznacza to, że będzie to ingerencja w oficjalne dane - byłoby to zwyczajne zaadaptowanie ich do potrzeb rankingu.
Aha, mam pomysł (o, tak właśnie mówił mój wykładowiec od epistemologii - bo prowadził swe wykłady na bieżąco, wszystko przemyśliwał właśnie przy tablicy i jak coś tam sobie wymyślił, albo "przechodził drogę podaną przez studenta", to konstatował to takim "aha" i mówił, czy to dobre, czy nie :) - w nagrodę napisałem mu wierszyk ;) ).
Pomysł banalny - sprowadzić wszystkie punkty za konkretne imprezy do poziomu JEDYNKI. Sprowadzić do parteru prościutkim suplesem, może nawet przerzutem przez ramię czy inną ucimatą. Byle do parteru przez podzielenie punktacji każdego wyścigu przez punktację, jaką uzyskał jego zwycięzca. Jeśli to będzie 9000, to przez 9000, jeżeli 3600, to przez 3600. I jest sprawiedliwie, i jest ujęte to, o co w zabawie chodzi - Zwycięzca ma 1 punkt, a pokonani - odpowiednio mniej: w zależności od tego, jak długo zwycięzca musiał na nich czekać na mecie z piwem :D . A może wódeczką ;)
Gios napisał/a:

Szanuje Wasze opinie (krytyke tez), nie widze tez zadnych przeciwskazan, abyscie przygotowali wlasny ranking, ba, nawet powiem, ze chetnie przesledze takie zestawienia, bo to dla mnie swietny relaks od codziennosci.

Te słowa właściwie ucinają całą dyskusję ;) , no ale w świetle powyższych przemyśleń - nie mogłem się powstrzymać ;) .

Gios 
Dualmaratończyk
Gios

No niestety czasowo nie jestem w stanie przygotowywac roznych wariantow rankingow, dlatego staram sie tez zachecac innych do zaangazowania w te sprawy.

Natomiast odnosnie do samej dyskusji to nie do konca zgodze sie, ze nasze imprezy (nawet same gorskie) sa tak latwo porownywalne jak piszesz, chocby ze wzgledu na duze rozbieznosci dystansow w roznych latach.

Podam kilka przykladow:

1) Klodzko 2004 (61 km, 148 km, 214 km)
2) Podgorzyn 2007 (96; 108)
2) Istebna 2007 (91; 182; 273)
3) Podgorzyn 2008 (41; 100; 141)

I w tym miejscu trzeba sobie zadac to kluczowe pytanie, jak znalezc ten "wspolny mianownik" i w jaki sposob znalezc go tak, zeby rzeczywiscie byl sprawiedliwy i zeby rzeczywiscie nie ingerowac w oficjalne dane?

Wedlug mnie to nie takie proste :-) , a sprowadzenie wszystkiego do wspomnianej "jedynki" nie zalatwi sprawy, bo:
Czy 108 km z Podgorzyna (2007) wrzucic do jednego wora z 273 km z Istebnej, czy moze jako sredni dystans i czy to bedzie sprawiedliwe i dlaczego akurat tak?
Czy 96 km z Podgorzyna (2007) bedzie brane pod uwage jako sredni czy najkrotszy dystans?
Czy roznica pomiedzy 96 km a 108 km z Podgorzyna (2007) to rzeczywiscie roznica calego dystansu w punktacji i czy to nie wypatrzy klasyfikacji?
Czy przyjecie 41 km (Podgorzyn 2008) zaliczyc do punktacji, skoro obecny regulamin wyraznie mowi o dystansie minimalnym, ktory mozna zaliczyc do punktowania?
Czy w zwiazku z tym wyrzucic z punktacji wszystkich z tego dystansu i nie brac pod uwage do klasyfikacji?
itd. itd. :-)

"przy przygotowywaniu rankingu można się wkałapućkać w niezłe maliny"
oj tak...

pozdrawiam
Piotr Malina

Dobry 
Długodystansowiec
Samozwańczy Bufetowy

Szczerze mówiąc - zagiąłeś mnie (wyszła słoma i niewiedza z butów ;) ). Przy takich dysproporcjach w długości dystansów też trzeba by brać je pod uwagę przy rangowaniu. Może w kwestii tych malin v malign v Malin coś wykombinuję ;)

mickrz 
Długodystansowiec

Mam pewien pomysł, za każde rozpoczęte 10 km - 100 pkt, mogę spróbować to wszystko przeliczyć - tylko Gios prześlij mi arkusz z formułami a nie wartościami. Szybciej mi pójdzie porprawić pkt za dystanse niż budować arkusz od samego początku.

Oczywiście powstały ranking należy traktować w stylu tabeli medalowej :grin: bo czynników poza dystansowych jest dużo ot choćby suma przewyższeń i pogoda.

Spróbuje dane też uzupełnić o 2009 rok bo go tam nie widze :lol:

Gios 
Dualmaratończyk
Gios

Dobry, nie przesadzajmy z tym zaginaniem, bo nie o to przeciez chodzi, po prostu konstruujac ranking napotykalem na wiele niekonsekwencji, z ktorymi trzeba bylo sobie jakos radzic :-) i trudno tu kogos winic, tak jest i juz. A co do dyskusji, to milo wymienic poglady, szczegolnie, ze bazuja one na argumentach, a nie emocjach (a przynajmniej nie tych negatywnych).

Mickrz, zaraz wysylam plik na Twoja skrzynke, zagladnalem i 2009 rok u mnie jest, wiec i na stronie powinien sie znalezc. Tak, czy owak, milej zabawy zycze.

PS. U Was tez tak sypie?

pozdrawiam
Gios

mickrz 
Długodystansowiec

Wysłany: Wto 16 Lut, 2010   

No więc, stało się :grin: . Po uwagach Tigrisa przerobiłem ranking górski. "Poprawiona" wersja została opublikowana na stronie w zakładce "Ranking wszechczasów" pod nazwą alternatywnego rankingu górskiego :smile:

Przeliczyłem punkty za poszczególne imprezy w myśl zasady za każde rozpoczęte 10km 100pkt. I tak np. Zieleniec 2009 to dystanse 83/186/236 więc max punktów 900/1900/2400. To pozwala na zachowanie klasyfikacji na poszczególnych imperzach a dodatkowo pozwala wg mnie na podsumowanie wszystkich imprez. Coś jak tabela medalowa nie patrzymy na warunki - tu lało a tu świeciło słoneczko - liczymy kilometry i przeliczamy do czasu najlepszego zawodnika na danym dystansie.

Oczekuje na same pozytywne odzewy :mrgreen:

Pozdrawiam
mickrz

Gios 
Dualmaratończyk
Gios

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010   

Witam

Ja juz pisalem na priva, ale napisze i tutaj. Mi sie podoba, przejrzyste i jednorodne zasady, jak najbardziej ok. I na pewno kolejne zestawienie jest dodatkowym elementem zabawy i sportowej rywalizacji.

pozdrawiam
Gios

Tigris
Średniodystansowiec

Wysłany: Pią 26 Lut, 2010   

Tak na "żywca" (bo klasyfikacji mickrz-a jeszcze nie oglądałem), to uproszczenie i ujednolicenie (co najważniejsze) tej klasyfikacji jest na pewno "o niebo" lepsze niż poprzednie niekonsekwencje orgów w punktacji. Pamiętam ówczesne filozofie matematyczne z przelicznikami wysokościowymi górskich maratonów.
Na takim internetowym forum nie widać jednak różnicy między nastolatkiem ukrytym pod mądrym pseudonimem, a profesorem matematyki ukrytym pod jakimś innym bzdurnym pseudonimem.
Kumacie o co mi chodzi ?
A jak można po latach stworzyć punktację na kolarzy wszechczasów dał przykład Daniel Marszałek :
http://www.kolarstwo-szos...nking_2007.html

Odpowiedz do tematu